Βιομάζα

2014-09-26 12:09

Ως ενέργεια από βιομάζα ονομάζουμε την ενέργεια που είναι αποθηκευμένη με τη μορφή χημικής ενέργειας και προέρχεται άμεσα ή έμμεσα από τα φυτά. Συνήθως η χημική ενέργεια της βιομάζας μετατρέπεται σε θερμική με την καύση της.

Αναλυτικότερα η βιομάζα μπορεί να είναι:

  1. Οργανική ύλη που προέρχεται από φυσικά οικοσυστήματα, όπως αυτοφυή δάση ή φυτά.
  2. Οργανική ύλη που προέρχεται από ενεργειακές καλλιέργειες γεωργικών και δασικών ειδών, όπως δάση από ευκάλυπτο ή καλλιέργεια καλαμιού.
  3. Υποπροϊόντα και κατάλοιπα της φυτικής, δασικής, ζωικής και αλιευτικής παραγωγής, όπως άχυρα, στελέχη βαμβακιάς, κλαδιά δέντρων, φύκη, κτηνοτροφικά απόβλητα.
  4. Υποπροϊόντα που προκύπτουν από τη μεταποίηση ή επεξεργασία οργανικών υλικών, όπως ελαιοπυρηνόξυλο, πριονίδι, υπολείμματα εκκοκκισμού του βαμβακιού.
  5. Μέρος των αστικών λυμάτων και σκουπιδιών βιολογικής προέλευσης.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, τα καυσόξυλα και οι ξυλάνθρακες ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες, επομένως η βιομάζα ως πηγή θερμότητας χρησιμοποιείται στις ξυλόσομπες τόσο για τη θέρμανση των σπιτιών όσο και των θερμοκηπίων.

Το ποσοστό αυτής της χρήσης στην Ελλάδα αντιστοιχεί στο 3%. Παγκοσμίως η ποσότητα βιομάζας που παράγεται είναι τουλάχιστον 10 φορές μεγαλύτερη από την ενέργεια που δαπανά ο άνθρωπος. Από αυτή την ενέργεια μόνο το 14% χρησιμοποιείται για να καλύψει την παγκόσμια κατανάλωση ενέργειας.

Η μετατροπή της βιομάζας γίνεται με δυο βασικούς τρόπους, τη θερμοχημική μετατροπή και τη βιοχημική μετατροπή.

Με τη θερμομηχανική μετατροπή παίρνουμε βιοέλαιο μέσω πυρόλυσης και μεθανόλη ή αμμωνία μέσω της αεριοποίησης. Η βιομάζα αυτή χρησιμοποιείται για τη θέρμανση, ψύξη και παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος. Συνήθως στην περίπτωση της βιομάζας έχουμε συμπαραγωγή τόσο της θερμότητας όσο και του ηλεκτρισμού για βελτίωση της απόδοσης. Η απόδοση ενός συμβατικού συστήματος παραγωγής ηλεκτρισμού κυμαίνεται στο 15-40% ενώ στην περίπτωση της συμπαραγωγής μπορεί να φτάσει στο 75-85%.

Στη βιοχημική μετατροπή, η βιομάζα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την παραγωγή υγρών καυσίμων και βιοαερίου. Πράγματι η βιοαιθανόλη χρησιμοποιείται ως καύσιμο μεταφοράς είτε αυτούσια είτε ως πρόσμιξη  με βενζίνη. Η παραγωγή της γίνεται με αλκοολική ζύμωση από βιομάζα φυτικής προέλευσης με βιομηχανική μετατροπή της.

Στη Ελλάδα, η κύρια χρήση της βιομάζας είναι η θέρμανση θερμοκηπίων. Σήμερα το 10% της έκτασης των θερμοκηπίων χρησιμοποιεί βιομάζα.